Inloggen
Bestellijst

Luchtbehandelingskasten

Een luchtbehandelingskast is een installatie voor de centrale ventilatie en wordt veelal gebruikt in de utiliteit zoals kantoren, bedrijfspanden, ziekenhuizen en openbare ruimten. Luchtbehandelingskasten voeren verse lucht aan en voeren de vervuilde binnenlucht weer af. Tijdens het transport van de lucht door de luchtbehandelingskast wordt de toevoerlucht gezuiverd door een filter en wordt daarna “behandeld”.


De meeste luchtbehandelingskasten zijn voorzien van een warmtewisselaar. De warmtewisselaar zorgt dat de warmte van de vervuilde binnenlucht wordt teruggewonnen en afgegeven aan de verse toevoerlucht. Het thermische rendement van warmtewisselaars kan oplopen tot ruim 90%. Warmteterugwinning in luchtbehandelingskasten wordt veelal gedaan door een tegenstroom wisselaar of een warmtewiel. Tevens is het mogelijk om met een luchtbehandelingskast het vocht uit de luchtafvoer terug te winnen in de toevoerlucht.


Optioneel kan een luchtbehandelingskast de toevoer lucht nog extra verwarmen of koelen middels koel- en verwarmingsbatterijen.


Luchtbehandelingskasten worden veelal in een technische ruimte of op het dak geplaatst.Warmtewisselaars luchtbehandelingskasten

Tegenstroom

Luchtbehandelingskasten met een tegenstroom wisselaar hebben de beschikking over een ruitvormige warmtewisselaar. De vers toegevoerde koude lucht kruist de verwarmde retourlucht uit de het gebouw. Door de wisselaar wordt de toegevoerde lucht alleen verwarmd, er komt dus geen vervuilde lucht in de verse luchtstroom. Met een rendement tot wel 90% zijn tegenstroom warmtewisselaars uiterst efficiënt.


Bekijk hier het assortiment tegenstroom luchtbehandelingskasten van Econox.


Warmtewiel

Kasten met een warmtewiel zijn uitgerust met een ronddraaiende rotor. Deze rotatiewarmtewisselaar vangt de warmte op uit de retourlucht, slaat deze op in het ronddraaiende wiel en geeft het weer af aan de verse toevoerlucht. Bij deze wisselwerking door de in- en afblazende luchtstroom wordt een rendement tot 80% bereikt. Naast warmterecuperatie wordt er bij een warmtewiel vocht teruggewonnen, wat ook in de winter voor een aangenaam binnenklimaat zorgt. Doordat het vocht wordt teruggewonnen, hebben luchtbehandelingskasten met een warmtewiel geen condens afvoer nodig.


Bekijk hier het assortiment luchtbehandelingskasten met warmtewiel van Econox.


Warmtewisselaar

Tegenstroom

Warmtewiel

Rendement

± 90%

± 80%

Vochtterugwinning

Nee

Ja

Condensafvoer nodig

Ja

Nee
Koel- en verwarmingsbatterijen luchtbehandelingskasten

Koel- en verwarmingsbatterijen in luchtbehandelingskasten zijn bedoeld om de instromende lucht extra te koelen of te verwarmen. Hiervoor worden veelal de volgende batterijen gebruikt.


Koelbatterijen:

    • DX koeler (Direct verdamper)
    • Koud water koeler


Verwarmingsbatterijen:

    • Elektrisch warmteregister
    • Warm water batterij


CO2 Regeling

In het kader van energiebesparing zijn de luchtbehandelingskasten van Econox optioneel vraaggestuurd te ventileren. Zo zijn ze te voorzien van hoogwaardige CO2 sensoren. Door de lucht in elke ruimte apart te meten, kan de luchtbehandelingskast gericht ventileren. Dat wil zeggen dat in ruimtes waar veel bedrijvigheid is en waar dus de behoefte aan schone lucht hoger is, ook meer geventileerd wordt. Doordat de sensoren hierop inspelen, wordt er in elke ruimte een gezond leefklimaat gerealiseerd. Hierbij zal er niet te veel worden geventileerd wanneer dit niet nodig is, wat vraaggestuurd ventileren energiezuiniger maakt.


Econox

Econox is totaalleverancier in luchtbehandeling. Met een groot assortiment aan luchtbehandelingskasten kan Econox in elke situatie en passende oplossing bieden. Van compacte Plug-and-Play units tot modulaire kasten met een luchtvolume van 40.000 m³/h. Naast de uitgebreide standaard oplossingen kan Econox voor iedere klimaat installatie met u meedenken en een maatwerk luchtbehandelingskast, op uw specificaties leveren. Alle luchtbehandelingskasten worden door Econox desgewenst geplaatst, geïnstalleerd en in bedrijf gesteld. De expertise die binnen onze organisatie aanwezig is, stelt ons in staat om marktontwikkelingen te vertalen in, voor u relevante, innoverende en service gerichte oplossing. Daarbij staat u als klant centraal. Wilt u advies over welk ventilatiesysteem het beste in uw situatie past? Neem dan contact op met onze deskundige adviseurs.


ERP-2018 compliant

Om aan de 20-20-20 doelstelling van de EU te voldoen, moet in 2020 de CO2-uitstoot met 20% zijn verminderd en de energie-efficiëntie met 20% zijn verhoogd. Hiervoor zijn strenge richtlijnen opgesteld door de Europese Commissie. Op 1 januari 2018. zijn de nieuwste, aangescherpte richtlijnen ingegaan om deze 20-20-20 doelstellingen te kunnen behalen. Als vooruitstrevende producent en leverancier van Energy-Related-Products is Econox continu bezig met energiebesparing en de uitstoot van Co2, en daarom is het gehele assortiment luchtbehandelingskasten van Econox ERP-2018 compliant. Hiermee bent u dus met uw aankoop verzekerd van een duurzaam product dat voldoet aan de hoogste Europese eisen.


Almeva
Clima Industries
SGS keurmerk
CE keurmerk
TUV SUD

Bestellijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen
20210927 03:08:45 PC11False0FalseTrue220102