Inloggen

Rumoer rond de afvoer

Rumoer rond de afvoer
Geplaatst op 14-9-2015 door John van de Weijer
RVS rookgasafvoer foto Het rommelt rond de rookgasafvoer. De installatiekwaliteit holt achteruit. Er zijn meer CO-meldingen, geringe kwaliteitsborging en de markt wacht gespannen op een naderend onderzoeksrapport over incidenten en verantwoordelijkheden. Dit bleek op het Webinar Rookgasafvoer; de prijs van veiligheid.

Op het Webinar, georganiseerd door Eisma Bouwmedia, spraken specialisten over dit installatiedetail. De conclusies waren helder: eenmaal goed ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden, is er niets mis met dit detail, ongeacht systeem of materiaal. Gebrek aan kennis, kunde en de prijsdruk spelen de branche parten. De kwaliteitssystemen die er zijn, borgen de veiligheid van eigenaren van een woning met gasinstallatie nog onvoldoende. Dat kan, moet en gaat veranderen, zo oordelen de specialisten.

Een toenemend deel van de ongelukken gebeurt met jonge ketels, die ’gewoon’ bij erkende installateurs in onderhoud zijn. De oorzaak zit volgens de sprekers op het Webinar ook in het prijzencircus. Charles Meijer, namens Brandweer Nederland: ‘’Terwijl de installateur juist op het gebied van veiligheid en ontzorging (service) mogelijkheden heeft om hier buiten te blijven. Maar wie een schoonmaak als onderhoud blijft zien, gaat zich niet onderscheiden’’.

Henk Bruining, bij marktleider Burgerhout verantwoordelijk voor research en development en lid van diverse normcommissies, concludeert op basis van verkoopinformatie dat de vuistregel ‘ketel vervangen, rookgasafvoer vervangen’ met voeten getreden wordt. Dit terwijl het gros van de materialen niet berekend is op meer dan een ketelleven. In het Webinar legde hij uit wat de sleutelfactoren zijn voor een goede rookgasafvoer. ‘’Elk materiaal of systeem is veilig, mits goed uitgevoerd. Dit is altijd sterk afhankelijk van de omstandigheden’’.

Concentrisch

Nieuw is dat de branche broedt op een advies om de concentrische rookgasafvoer in de nieuwbouw als norm te stellen. Achterliggende gedacht is dat een concentrisch systeem niet zozeer beter of veiliger is, maar wel ‘failsafe’. Dit houdt volgens Bruining in dat het systeem door recirculatie van rookgassen bij lekkage altijd een extra veiligheidswaarborg biedt: de ketel springt op storing. Op dit moment wordt slechts een klein deel (circa 10%) van de ketels concentrisch aangesloten, terwijl het in het buitenland vaak verplicht is.

Bron: Installatie en Sanitair, 53e jaargang (september 2015)

SGS keurmerk
CE keurmerk
TUV SUD

Bestellijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen