Inloggen

Subsidie op energiezuinigeventilatie 2023 - Wat is er mogelijk?

Subsidie op energiezuinigeventilatie 2023 - Wat is er mogelijk?
Geplaatst op 24-5-2023 door Joris Smeur

Installateurs opgelet! Ook in 2023 hebben onder meer VvE's, wooncoöperaties en scholen de mogelijkheid om via de rijksoverheid subsidie aan te vragen voor enkele energiezuinige maatregelen die de luchtkwaliteit verbeteren, waaronder het aanleggen van een energiezuinig ventilatiesysteem of de aanschaf van verplichte CO2 meters voor klaslokalen. Wat betreft ventilatiesystemen gaat het om CO2-gestuurde mechanische ventilatie of een WTW systeem (warmteterugwinning) voor basisventilatie met een rendement van minimaal 90%. In deze blog vertellen we wat jouw klanten moeten doen om subsidie aan te vragen en hoe jij als installateur kan helpen als het gaat om verduurzamen via ventilatie.
SVVE: subsidie op verduurzamen via ventilatie voor VvE’s. Hoe zit het en hoe kun je subsidie aanvragen?

Een (gemengde) Vereniging van Eigenaars (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie kan tot en met 31 december 2027 gebruikmaken van de zogeheten SVVE subsidie.

Wat zijn hierin de mogelijkheden op het gebied van ventilatie? Dat zit zo: als aanvullende maatregel kan een energiezuinig ventilatiesysteem worden aangelegd. De eis daarbij is dat het om een eerste installatie gaat. Het gaat om de volgende twee varianten:

 • Een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie dat voor de eerste keer wordt aangelegd (mechanische ventilatie).
 • Een systeem voor balansventilatie met een rendement van minimaal 90% aan warmteterugwinning (WTW unit).

Let op: omdat bovenstaande twee ventilatiesystemen alleen gelden als aanvullende energiebesparende maatregel, kunnen deze enkel worden aangevraagd in combinatie met een isolatiemaatregel, een duurzame warmteoptie, een zeer energiezuinig pakket (ZEP) of een centrale aansluiting op een warmtenet.

Klik hier voor de SVVE pagina van de rijksoverheid


Hoeveel subsidie kan er worden ontvangen vanuit de SVVE?

Hoeveel subsidie je als VvE, woonvereniging of wooncoöperatie daadwerkelijk krijgt, hangt ervan af of er voor één maatregel subsidie wordt aangevraagd of voor meerdere. Alle exacte bedragen zijn hier te vinden. Wil je samen met jouw klant(en) weten hoe hoog je subsidiebedrag ongeveer gaat worden? Dan is er de mogelijkheid om op de pagina van de rijksoverheid een rekentool te downloaden. Let op: vraag de subsidie pas aan voordat de maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

CO2 meter verplicht in ieder klaslokaal per 1 juli 2023!

CO2 meters bewaken en meten de luchtkwaliteit in klaslokalen. Op dit moment heeft ruim 40% van alle scholen in Nederland nog geen CO2 meter in ieder lokaal. De luchtkwaliteit in klaslokalen is al enkele jaren ondermaats, waardoor leerlingen meer moeite hebben met hun concentratie. Tijdens de corona pandemie werd het belang van een CO2 meter extra benadrukt, omdat ventilatie in klassen belangrijk is tegen het bestrijden van besmettingen. Wanneer er teveel koolstofdioxide in de lucht aanwezig is, dan geeft de meter direct een signaal of rode kleur af. Het (harder) aanzetten van de ventilatie of het openen van een raam is vaak de directe oplossing.

  Wat zijn de voordelen van de aanschaf van CO2 meters?

 • Een CO2 meter meet continue de luchtkwaliteit en voorkomt daardoor een ongezond leefklimaat in de klas.
 • Een CO2 meter laat direct merken wanneer er meer behoefte is aan ventilatie of frisse lucht.
 • Een CO2 meter vermindert klachten als hoofdpijn en voorkomt concentratieverlies.
 • Een CO2 meter voorkomt verergering van allergieën en een snellere verspreiding van virussen zoals het coronavirus.
 • Kortom: een zeer goede investering voor ieder klaslokaal!

  Voor de aanschaf van nieuwe CO2 meters is een éénmalige bekostiging beschikbaar gesteld ter grootte van € 7,13 per leerling. Is jouw schoollocatie reeds in het bezit van voldoende CO2 meters? Klik hier voor ons volledige assortiment en bestel deze eenvoudig en snel.


  Wat kan Econox voor je betekenen?

  Heb je klanten die van plan om subsidie aan te vragen en ga jij de installatie verzorgen? Super! Heb je hierbij nog vragen of advies nodig? Dan kun je natuurlijk altijd aankloppen bij onze productspecialisten. We denken graag met je mee over de juiste producten en oplossingen. Verder kun je altijd bij Econox terecht als het gaat over de keuze voor het juiste ventilatiesysteem. Wij beschikken over een ruim en gevarieerd aanbod aan WTW units van diverse topmerken. Hetzelfde geldt voor ons assortiment aan mechanische ventilatiesystemen.

  Ben je al klant bij Econox? Met een eigen account profiteer je als installateur direct van diverse voordelen, zoals: scherpe netto installateursprijzen, actuele voorraad, productinformatie zoals CAD-tekeningen, productbladen en certificaten. Klik op de button hieronder om eenvoudig en snel jouw account aan te maken.

  Maak een eigen account aanSGS keurmerk
CE keurmerk
TUV SUD

Bestellijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen