Inloggen

Positieve doorbraak voor schoolventilatie

Positieve doorbraak voor schoolventilatie
Geplaatst op 7-2-2022 door Rachelle Broeren

CO2 meters verplicht op scholen

CO2 meters zijn sinds 3 februari 2022 verplicht gesteld op Nederlandse scholen. Een positieve doorbraak, want hierdoor krijgen leerlingen en docenten meer bewustwording over een gezond binnen luchtklimaat en alle bijkomende voordelen.

CO2 sensor
Het ministerie van Primair en Voortgezet onderwijs stelt €17,3 miljoen beschikbaar om alle klaslokalen in het basis- en voortgezet onderwijs te kunnen voorzien van een CO2 meter. In totaal gaat dit om ± 115.000 klassen, wat neer komt op ongeveer €150,- per klas. Scholen die reeds een CO2 meter hebben gekocht krijgen deze kosten alsnog vergoed.

Advies type CO2 meter
Het ministerie raadt aan om de CO2 meter via een specialistische aanbieder te kopen, omdat de CO2 meter bijvoorbeeld een infraroodsensor dient te hebben. Hierdoor is eenvoudig te zien of het nodig is om bijvoorbeeld de ramen en de deuren open te zetten in het klaslokaal om de luchtkwaliteit weer op peil te brengen. De EnviSense CO2 meter is een CO2 meter van uitstekende kwaliteit en beschikt over zo'n infraroodsensor. Wij bieden een stapelkorting op de EnviSense CO2 meter, dus neem gerust contact met ons op voor grotere aantallen.

Subsidie aanvragen
De kosten worden volledig door de overheid vergoed. Er zijn geen kosten voor schoollocaties, schoolbesturen en gemeenten voor de aanschaf van de CO2 meters. De kosten worden vergoed via de lumpsum aan schoolbesturen. Deze uitbetaling vindt plaats op de reguliere momenten, dus de schoolbesturen wordt gevraagd de CO2-meters voor te financieren en ze direct aan te schaffen (mits nog niet aangeschaft). De €17,3 miljoen wordt toegevoegd aan de bekostiging aan po- en vo-schoolbesturen (inclusief de scholen voor speciaal onderwijs). De CO2 meters in ons assortiment hebben verder geen abonnementskosten en zullen deze ook nooit krijgen.

Ventilatie hulplijn
Voor scholen waar de ventilatie nog niet op orde is, is er een speciaal hulpteam opgericht die kan helpen met tips en instructies. Er kan ook een expert ingeschakeld worden die op locatie met een Quickscan de huidige situatie inzichtelijk maakt en mogelijke vervolgstappen bespreekt. De hulplijn is te bereiken via kenniscentrum Ruimte-OK op 0800-0224402 of via ventilatiehulp.nl.

Via kenniscentrum Ruimte-OK krijgen scholen informatie over hoe je de CO2-meter goed gebruikt en wat je kunt doen als de meter te hoge waarden aangeeft.

Schone binnenlucht behouden
Om de lucht gezond te houden kun je ventileren door ramen en deuren open te zetten, maar in de winter is dat natuurlijk niet zo ideaal. Daarom is een luchtreiniger een goede oplossing om, naast het ventileren, de lucht schoon te houden.

Momenteel wordt er grootschalig onderzoek gedaan naar het effect van luchtreinigers in klaslokalen en besmettingen met het Coronavirus. Het onderzoek toont aan dat een luchtreinger in combinatie met ventileren de meeste van de kleine luchtdeeltjes, de aerosolen, uit de lucht verwijderd. Op deze aerosolen liften de Coronadeeltjes mee en kan dit mogelijk tot besmetting leiden.

Combinatie ventilatie en luchtreiniger is een goede voorzorgsmaatregel
Een luchtreiniger is geen vervanging voor ventilatie, want het haalt dan wel de aerosolen uit de lucht, maar geen CO2. Ventileren blijft dus erg belangrijk voor de luchtkwaliteit en een schone en gezonde lucht, en zeker om het mogelijke risico van besmetting met Corona te voorkomen.

CO2 meter kopen
Wij hebben met onze kennis over luchtkwaliteitsmeters, een zorgvuldige selectie gemaakt van uiterst kwalitatieve CO2 meters. Heb je luchtkwaliteit meters nodig in een grote hoeveelheid? Wij bieden een staffelkorting op de EnviSense CO2 meter.

Vrijblijvend advies
Wil je graag vrijblijvend en passend advies over ons aanbod in CO2 meters? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via info@econox.nl of +31 (0)40 249 19 49.

SGS keurmerk
CE keurmerk
TUV SUD

Bestellijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen