Inloggen

CO2 als indicatie van besmettingen met COVID-19

CO2 als indicatie van besmettingen met COVID-19
Geplaatst op 5-10-2021 door Nienke Vinkenvleugel

Recent is er onderzoek gedaan naar de relatie tussen CO2 en de verspreiding van COVID-19 in klaslokalen en kantoren. Wetenschappers hebben een nieuw model ontwikkeld om het infectierisico met corona te kunnen voorspellen. Dit hebben zij gedaan op basis van de hoeveelheid CO2 die daar aanwezig is. Dit model benadrukt het belang van goede ventilatie op werkplekken en scholen. Het model is ontwikkeld door onderzoekers van het Imperial College London, de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van Leeds.

Kans op coronabesmetting groter bij een hoog CO2 niveau

Het model maakt gebruik van het gemeten CO2 niveau en de bezettingsgraad van een ruimte, om te voorspellen hoeveel mensen waarschijnlijk besmet zullen worden door een asymptomatische, maar besmettelijke collega of medestudent. Iedereen ademt CO2 uit. Een hoog CO2 niveau betekent (te) veel mensen en een (te) slechte ventilatie in de ruimte. De kans op besmetting met corona wordt dan groter. Het model toont aan dat we door de ventilatie en de bezettingsgraad in een ruimte te beheren het risico op besmetting via de lucht, door een virus zoals corona, kunnen beheersen.

Goede ventilatie en CO2 meter van groot belang

Het model toont aan dat wanneer de bezetting van een kantoor of klaslokaal wordt gehalveerd, het risico van overdracht van corona via de lucht vier keer minder is. Ook is er aangetoond dat de meeste werknemers in goed geventileerde kantoren en klaslokalen elkaar waarschijnlijk niet zullen besmetten. Wanneer een ruimte slecht geventileerd is neemt dit risico toe.

Een goede ventilatie is cruciaal, en daarbij ook het gebruik van een CO2 meter. Wanneer je een CO2 meter gebruikt kan je een goed inzicht en begrip vormen van het gebruik van ventilatie bij verschillende activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld een hoger CO2 niveau verwachten wanneer er veel personen aanwezig zijn in een kleine ruimte.

Een oplossing voor dit probleem is CO2 gestuurd ventileren. Er wordt dan meer frisse lucht toegevoerd in een ruimte wanneer het CO2 niveau te hoog is, en hoef je er zelf niet meer naar om te kijken.

Welke CO2 meter tegen corona?

Om goed inzicht te krijgen in het CO2 niveau in een ruimte, raden wij aan een CO2 meter te plaatsen met stoplicht. Deze geeft met groen, oranje of rood eenvoudig aan hoe gezond de lucht is waardoor je direct actie kunt ondernemen. De CO2 meter en CO2 gestuurde ventilator die onze experts aanraden:

CO2 Meter EnviSense met datalogger - inclusief digitaal dashboard
Orcon MVS 15RH CO2B 520m3/h + CO2 sensor met ingebouwde RFT bediening + vochtsensor
SGS keurmerk
CE keurmerk
TUV SUD

Bestellijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen