In sommige landen om ons heen, zoals België bijvoorbeeld, zijn in diverse openbare ruimtes CO2 meters verplicht. De redenen hiervoor zijn de coronamaatregelen en de lagere kans op besmetting door corona. Wanneer er goed wordt geventileerd verminder je ook de kans op corona besmettingen op de werkvloer. De luchtkwaliteit kan gemeten worden met een CO2 meter. Ondanks het feit dat een CO2 meter niet verplicht is in ons land, raden wij sterk aan om dit hulpmiddel voor een gezond binnenklimaat in te zetten. Er zitten namelijk veel voordelen aan het gebruik van een ventilatiemeter. Weet jij wanneer het tijd is om te ventileren?
Waar zijn CO2 meters verplicht in België?
Niet overal in België worden CO2 meters verplicht, al wordt dit wel sterk aangeraden door de Belgische overheid. Er zijn echter wel een aantal plekken waar de CO2 meters al een langere tijd verplicht zijn. In bijvoorbeeld kapsalons zijn CO2 meters al sinds 13 februari 2021 verplicht. De CO2 monitors zijn alleen verplicht wanneer ramen en deuren gesloten blijven. Daarnaast zijn de luchtkwaliteitsmeters vanaf 9 juni 2021 ook verplicht in restaurants, feestzalen, discotheken, cafés, nachtclubs, fitnesscentra en sportkantines. Ook zijn de CO2 meters sinds 1 september 2021 verplicht in sportkleedkamers. De CO2 meters moeten geplaatst worden op een plek die zichtbaar is voor iedereen.
Ook in Nederland wordt men zich steeds bewuster van een gezond binnenklimaat. Binnenklimaattechniek heeft gisteren de petitie 'meten is weten' aan de leden van de vaste kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overhandigd. Ventilatie is de vierde basismaatregel in strijd tegen corona. Een stap in de goede richting, maar er is meer nodig om ook op de langere termijn een gezond binnenklimaat in gebouwen te realiseren. omtrent het invoeren van ‘ventilatie’ als vierde basismaatregel in ‘publieke ruimtes’.
CO2 veroorzaakt gezondheidsklachten
Een hoog CO2 niveau is de oorzaak van vele klachten. Merk je ooit dat het benauwd is in een vergaderruimte, je concentratie niet optimaal is en dat je suf wordt? Een te hoog CO2 niveau is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak. Het verbeteren van de luchtkwaliteit doormiddel van ventilatie verhoogt de productiviteit en verlaagt het ziekteverzuim op de werkvloer. Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk om de luchtkwaliteit te meten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de EnviSense CO2 monitor. Naast CO2 meet deze monitor ook de luchtvochtigheid in een ruimte. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt mede voor schimmels in een ruimte.
CO2 monitor in strijd tegen corona
Bij een hoog CO2 niveau krijgt corona de kans om zich verspreiden. Aerosolen (kleine speekseldruppeltjes) worden bij een slechte luchtkwaliteit eenvoudig overgedragen op andere personen wat zorgt voor een groot gezondheidsrisico. Een gezond binnenklimaat voorkomt dit. Wanneer je een luchtkwaliteitsmeter gebruikt, word je op de hoogte gebracht wanneer je moet ventileren. Ons blog over ventileren op de werkvloer geeft overzichtelijk weer hoe u als werkgever eenvoudig kan ventileren. Wanneer je vraag gestuurd ventileert, zorgt een ventilatiesysteem ervoor dat er automatisch meer vervuilde lucht wordt afgevoerd zodra het CO2 niveau oploopt. Frisse lucht komt binnen via natuurlijke ventilatie. Een luchtreiniger is een uitstekende aanvulling voor uw huidige ventilatiesysteem. Waar ventilatie zorgt voor frisse lucht, zorgen luchtreinigers ervoor dat pollen, haren, huisstofmijt en virussen waaronder corona worden verwijderd uit de lucht. Luchtreinigers verhogen het comfort voor mensen die lijden aan klachten.