Inloggen

Adiabatisch koelen: natuurlijk!

Adiabatisch koelen: natuurlijk!
Geplaatst op 22-7-2021 door Felix Dijkmeijer

Adiabatisch koelen, ofwel verdampingskoeling, is een effectieve manier om te koelen. De lucht binnen wordt gekoeld door het laten verdampen van water. Het is een energiezuiniger en duurzamer alternatief voor gewone airconditioning. Deze manier van koelen is, afhankelijk van de luchtflow, tot maar liefst 80% efficiënter en wordt al eeuwen toegepast. In deze blog geven we uitleg over de adiabatische koeling en waarom dit thuis ook een effectieve manier van koelen is.


Hoe werkt een adiabatische luchtkoeler?

De adiabatische luchtkoeler is eenvoudig aan te sluiten op het retourkanaal van ieder WTW-systeem. De warme lucht uit de ruimte komt daardoor niet direct in het WTW-systeem terecht, maar gaat eerst door de koeler. In deze koeler zit een zogeheten matrix; een constructie die continu bevochtigd wordt. Dit vocht verdampt en koelt de warme lucht af. De koele lucht wordt vervolgens opgeslagen in de warmtewisselaar van de WTW-unit en maakt dit als het ware een koudewisselaar. Het WTW-systeem voert continu schone buitenlucht aan. Deze lucht stroomt langs de warmtewisselaar en daardoor wordt de warme lucht van buiten gekoeld. Tenslotte blaast de WTW-unit de koele lucht de ruimte in. Omdat er gewerkt wordt volgens het verdampingsprincipe wordt het hoogste rendement behaald wanneer de relatieve luchtvochtigheid in de woning laag is.


Adiabatische koelers

HomEvap WTW koeler
HomEvap WTW koeler - geschikt voor externe aansturing
HomEvap WTW Combi Comfort luchtbevochtiger en koeler

Direct of indirect adiabatisch koelen?

Bovenstaand proces wordt ook wel indirecte adiabatische koeling genoemd. Het vocht wordt afgevoerd en wordt dus niet mee de ruimte ingeblazen. Deze manier van koelen is dan ook zeer geschikt voor ruimtes waar de luchtvochtigheid constant moet blijven.

Als een wisselende luchtvochtigheid geen probleem is, kan ook gekozen worden voor direct adiabatisch koelen. Deze methode is minder ingewikkeld omdat het vocht niet afgevoerd hoeft te worden. Heeft deze optie de voorkeur? Dan dient de koeler gemonteerd te worden op het luchttoevoerkanaal van de WTW-unit naar de ruimte.


Wat als koelen niet nodig is?

Een warmteterugwinningsysteem heeft als voordeel dat de toevoerlucht automatisch wordt verwarmd. Dit levert een fors rendement en dus energiebesparing op. Dat is ook de reden dat veel mensen voor een dergelijk systeem kiezen.

Alle nieuwe WTW-systemen zijn standaard voorzien van een bypass. Dit klepje helpt uw huis te koelen tijdens de zomernachten. De toegang tot de warmtewisselaar wordt hierdoor geblokkeerd. Wanneer de bypass in de zomernachten open staat, stroomt koelere buitenlucht naar binnen en wordt het huis gekoeld. De warme lucht die wordt afgevoerd zal zich niet over de bypass begeven en direct naar buiten worden afgevoerd. In het geval dat er toch een adiabatische luchtkoeler is geïnstalleerd zal deze automatisch uitschakelen wanneer de gewenste kamertemperatuur, zoals ingesteld op het bedieningspaneel, is bereikt.  


Voordelen van adiabatisch koelen


  • Tot 80% effectiever dan gewone airconditioning
  • Eenvoudig aan te sluiten op ieder WTW systeem
  • Ventilatie, verwarming en koeling in één
  • Hoe warmer en droger de buitenlucht, hoe hoger het rendement
  • Milieuvriendelijk (natuurlijk koelen)
  • Eeuwenoude, bewezen koeltechniek


Wilt u ook adiabatisch koelen? In ons assortiment vindt u de HomEvap WTW koeler en HomEvap Combi Comfort. Heeft u nog vragen of wilt u advies over onze producten? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Tags: HomEvap
SGS keurmerk
CE keurmerk
TUV SUD

Bestellijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen