Gezond binnenklimaat zwaarder meewegen in wet- en regelgeving gebouwde omgeving
Iedereen heeft recht op een gezond binnenklimaat. Waarom is dit nog niet vanzelfsprekend? Er worden veel eisen gesteld aan energie neutrale woningen, maar wet- en regelgeving op het gebied van het binnenklimaat blijft uit. Met het manifest Gezond Binnen, een initiatief van Gezondbinnen.nl, Binnenklimaat Nederland en partners, pleiten zij er onder andere voor dat gezondheid en welzijn zwaarder wordt meegenomen in wet- en regelgeving in de gebouwde omgeving.
Ongezond binnenklimaat onacceptabel én onnodig
Tachtig procent van onze tijd brengen we binnen door: in huis, op school en op het werk. De luchtkwaliteit in die binnenruimtes laat nog veel te wensen over. In veel Nederlandse woningen, scholen en ook vergaderruimtes in kantoren worden de minimumnormen van de Gezondheidsraad niet gehaald. Slechte ventilatie leidt bijvoorbeeld tot (te) hoge concentraties fijnstof en CO2. Onze werk- en leerprestaties nemen daardoor af en er kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan, zoals luchtwegproblemen, hart- en vaatziekten en slaapstoornissen. Het risico daarvan is dat de zorg- en ziektekosten stijgen. Dat is onacceptabel én ook onnodig. Met de juiste kennis en technologie is een gezond en schoon binnenklimaat in alle binnenruimtes mogelijk. 
Investeer nú in een gezond binnenklimaat
Er is veel gezondheidswinst te behalen op plaatsen waar we wonen, leren en werken. De oproep aan het nieuw te vormen kabinet is dan ook duidelijk: investeer nú in een gezond binnenklimaat, zodat een nieuwe generatie kan wonen, leren en werken in energiezuinige én gezonde woningen en gebouwen. De komende jaren moeten er 1 miljoen nieuwe woningen gebouwd worden en bestaande woningen en gebouwen moeten energieneutraal worden. Dit is het moment om verder te kijken en het binnenklimaat drastisch te verbeteren.
Manifest Gezond Binnen
Gezondbinnen.nl heeft samen met Binnenklimaat Nederland en partners het manifest Gezond Binnen opgesteld. In het manifest wordt ervoor gepleit dat gezondheid en welzijn zwaarder gaan meewegen in wet- en regelgeving in de gebouwde omgeving. Er wordt een voorstel gedaan voor een actieplan waarin vier onderwerpen belangrijk zijn. Men hoopt hiermee het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer handvaten te geven voor een plan van aanpak.
Actieplan
Het nieuwe kabinet kan grote stappen zetten. In het manifest wordt erop aangedrongen dat het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer werk maken van die visie in de vorm van een actieplan. In dat actieplan zijn vier onderwerpen belangrijk:
1. Maak mensen bewust
Volg het voorbeeld van gezondbinnen.nl en introduceer publiekscampagnes om de urgentie van een gezond binnenklimaat bij iedereen bekend te maken. Centraal staat het handelingsperspectief om een gezond binnenklimaat te creëren.
2. Isoleren kan niet zonder ventileren
Faciliteer onderzoek waarmee je de balans tussen energiezuinigheid en gezonde binnenlucht kunt bevorderen. Pas wetgeving waar nodig aan en stel stimulerende fiscale regelingen beschikbaar.
3. Regisseer de gezonde scholen centraal
Voer centrale regie op daadwerkelijk gezond binnenklimaat op scholen. Hanteer strenge praktijknormen bij subsidies, introduceer een keurmerk voor kwaliteitspartijen en gebruik bestekken zoals het Rijksvastgoedbedrijf ook gebruikt.
4. Onderzoek relatie tussen ventilatie en virussen
Doe gedegen onderzoek naar de relatie tussen de verspreiding van virussen en ventilatie. Hanteer strenge normen voor ventilatie en stimuleer innovaties in de markt.
Breed draagvlak
De oproep is helder. Ondersteun dit initiatief en benut de uitdagingen om nieuwe gezonde huizen, scholen en kantoren te bouwen en bestaande aan te passen en te verbeteren. Alleen samen kunnen we stappen zetten om het leefklimaat van alle mensen te verbeteren. Een gezond binnenklimaat is goed voor ieder zijn gezondheid. En daar wordt iedereen beter van!
Steun dit initiatief en lees en deel het manifest.