Inloggen

“Het ventilatie vak wordt nog steeds onderschat”

Geplaatst op 4-5-2021 door Anouk Wigchert

In gesprek met Pieter Vennix afdelingshoofd Ventilatietechniek bij Kemkens


Goede ventilatie gaat verder dan het installeren van een ventilatiesysteem. Om een goede en gezonde luchtkwaliteit te waarborgen is periodiek onderhoud erg belangrijk. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor. Wij spraken hierover met Pieter Vennix, afdelingshoofd Ventilatietechniek bij Kemkens. Zijn afdeling houdt zich dagelijks bezig met het onderhoud van ventilatiesystemen.   

Hoe is de afdeling ventilatietechniek tot stand gekomen?
“Vier jaar geleden werd de afdeling ventilatietechniek opgericht. Hier ben ik toen samen met drie monteurs begonnen. Voorheen behoorde ventilatieonderhoud tot hetzelfde takenpakket als het onderhoud van bijvoorbeeld de cv ketels. Steeds vaker werd duidelijk dat ventilatie een specialisatie is en ook deze aandacht verdient. Kemkens heeft toen de stap gezet om deze specialisatie meer vorm te geven en met succes. De afdeling is binnen vier jaar met 500% gegroeid en deze groei blijft zich doorzetten.”

Wat voor werkzaamheden verrichten jullie?
“Onze basis werkzaamheden bestaan uit onderhoud aan ventilatiesystemen in de breedste zin. Dus het onderhouden van toestellen, kanalen en roosters, voornamelijk voor woningcorporaties. Voorheen werd er vaak alleen naar de mv box gekeken voor onderhoud, maar juist het kanaalwerk is zo belangrijk. De vraag naar onderhoud neemt nog steeds flink toe. Dat is ook logisch nu woningen beter geïsoleerd worden en goede (mechanische) ventilatie nog belangrijker is geworden.”

Welke installatie ‘fouten’ kom je tegen?
“We zien regelmatig knutselwerk. Dan zie je dat de ventilatie is aangebracht door iemand die daar niet voor is opgeleid. Dit kunnen fouten zijn in het aanleggen van het kanaalwerk of in het installeren van de mv box, we komen van alles tegen. Vanochtend was ik bij een klant waar de MV box geen aansluiting had met de toiletruimte. Het toilet had dus al jaren geen werkende ventilatie. Het ventilatie vak wordt nog steeds onderschat.”

Wat wordt er vaak vergeten bij het onderhoud?
“Het kanaalwerk. We horen geregeld van bewoners dat ze denken dat onderhoud aan de kanalen niet nodig is omdat het een afzuigsysteem betreft. Ze denken dat, omdat de lucht naar buiten gaat, de vervuiling ook naar buiten gaat. Terwijl deze zich vaak gaat hechten aan de kanalen. Hierdoor krijg je weerstand wat zorgt voor geluidsoverlast, de capaciteit van het systeem neemt af en de binnenlucht wordt ongezonder. Alleen merken bewoners dit zelf niet direct en wordt het ook niet gemeld, in tegenstelling tot een niet werkende cv ketel. Terwijl goed werkende ventilatie ontzettend belangrijk is voor een gezonde binnenlucht.”

Welke tip zou je collega installateurs willen meegeven?
“Probeer al bij het ontwerp van de installatie aan te schuiven. Van de ventilatie installatie
wordt regelmatig een sluitpost gemaakt en als laatste nog ingeregeld. Zorg dat er al aan de voorkant goed wordt nagedacht over de ventilatie. Voor of tijdens de bouw worden ook vaak keuzes gemaakt, ten koste van de ventilatie. Keuzes die voor de verwarming nooit gemaakt zullen worden. Hier moeten we alert op blijven en betrokken personen zoals tekenaars, projectmanagers, uitvoerders en bewoners over voorlichten. Het zal niet altijd makkelijk zijn om al bij het ontwerp betrokken te worden, maar hier moeten we met alle installateurs binnen de ventilatietechniek wel naar streven.”

SGS keurmerk
CE keurmerk
TUV SUD

Bestellijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen