Inloggen

"Wij verkopen geen me-too producten"

Geplaatst op 12-2-2021 door Anouk Wigchert

Econox in gesprek met Erik Snijders, Sales Manager bij Vent-Axia


Deze maand staat bij Econox in het teken van Vent-Axia. Econox had een leuk gesprek met Erik Snijders, Sales Manager bij Vent-Axia over zijn loopbaan, de samenwerking met Econox, het succes van Vent-Axia en welke ventilatie vraagstukken hij tegenkomt.

Hoe ben jij deze branche ingerold?
Na mijn dienstplicht moest ik gaan werken, ik had niet zo’n zin om nog verder te studeren. Na een baantje in een elektronica zaak, ben ik begonnen als magazijnmedewerker bij Comair (nu Ventilair). Bij Comair heb ik de best mogelijke leerschool gehad. Ik ben helemaal onderaan begonnen en zo gegroeid tot waar ik nu ben. Eerst heb ik inkoop gedaan, daarna een combinatie inkoop/verkoop en uiteindelijk de buitendienst.

Nu werk je voor Vent-Axia, hoe is dat op je pad gekomen?
“Ventilair werd overgenomen door Volution, zij zochten toen iemand om Vent-Axia breed in de markt te zetten. Vent-Axia was in Nederland niet echt bekend, in tegenstelling tot in het Verenigd Koninkrijk, hier zijn ze al tientallen jaren marktleider. Deze uitdaging ben ik aangegaan en in 2015 ben ik begonnen om Vent-Axia in de markt te zetten. Inmiddels ligt Vent-Axia bij veel groothandels in de schappen en hebben we een flink marktaandeel.”

Je werkt al ruime tijd samen met ons, hoe zou je de samenwerking omschrijven?
Econox is al ruim 10 jaar mijn klant. Onze samenwerking is begonnen toen ik in de buitendienst bij Comair werkte en Econox nog in de kinderschoenen stond. We hebben altijd fijn contact en de gesprekken die wij hebben gaan verder dan alleen over zaken en producten. We sparren ook geregeld over trends en marktontwikkelingen. Toen ik begon bij Vent-Axia was Econox een van mijn eerste klanten, wij gaan al zoveel jaren terug dat mijn eerste afspraak met Econox was. Econox hoort gewoon bij onze ‘familie’.

Waarin onderscheidt Vent-Axia zich van andere merken op de markt?
“Vent-Axia richt zich echt op het ontzorgen. Wij maken producten gericht op gemak en we zijn zelf de producent, dit maakt de lijntjes met de groothandel kort. We verkopen producten die anders zijn dan de rest. Ik zeg weleens gekscherend, wij verkopen geen ‘me too’ producten. Dus geen gekopieerde producten met een andere naam. Daarnaast zijn we altijd bezig met innoveren, een aantal producten zijn bijvoorbeeld voorzien van slimme sensoren en zijn app gestuurd.”

Kom jij alleen bij groothandels of doe je ook zaken met particulieren?
“Nee, wij doen alleen zaken met groothandels, maar we komen ook bij installateurs om uitleg te geven over onze producten. Voor de verkoop verwijzen wij ze dan door naar een van onze dealers. Soms komen we ook bij de particulier thuis, maar alleen als er een probleem is, bijvoorbeeld een storing in de ventilatiebox. Laatst nam een ‘eindgebruiker’ zelf contact met ons op. Hij was zo enthousiast over onze Uniflexplus+ RV 125 ventielen dat hij foto’s van zijn nieuwe huis met de geplaatste ventielen met ons wilde delen. Dat is heel leuk natuurlijk!”

Van welk product word jij het meest enthousiast?
“Het Uniflexplus+ RV 125 ventiel. Hier kan ik echt uren over praten. Het is een optisch mooi ventiel, maar dit ventiel heeft zoveel meer voordelen. Het is een laag druk ventiel, dus weinig weerstand en een laag geluidsniveau. Het kan zowel gebruikt worden als lucht toe - en afvoer. Omdat het ventiel uit twee delen bestaat is het eenvoudig om te bevestigen én eenvoudig te reinigen. Bovendien is het ventiel altijd op dezelfde hoogte geplaatst waardoor je geen verschil hebt tussen de ventielen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is een van onze best lopende producten, het afgelopen jaar hebben we er maar liefst 20.000 stuks van verkocht.” 

Je bent al geruime tijd actief binnen de ventilatie branche, welke vraagstukken kom jij vaak tegen?

Ventilatie wordt nog te vaak vergeten. Ik werd laatst nog gebeld door een kennis. Hij ging een nieuw huis bouwen, of ik even mee wilde kijken voor de ventilatie. Toen ik daar aankwam was het huis al bijna klaar. Dan kan je dus niks meer, geen leidingen in de vloer er was niks geregeld voor de ventilatie. Wij proberen dan toch mee te denken om een oplossing te vinden, vaak lukt dit ook wel, maar het scheelt een hoop werk als ventilatie voor de aanvang van de bouw al meegenomen is in het ontwerp. Een ander ding wat vaak voorkomt is te weinig onderhoud aan ventielen en kanalen. Mijn moeder is bijvoorbeeld een echte poets, werkelijk alles in huis wordt gepoetst. Ik zei een keer tegen haar, ik weet zeker dat ik één plek hier in huis kan vinden die echt heel vies is. Zij geloofde me niet. Toen trok ik het ventiel uit het plafond. Ze schrok zich wezenloos, sindsdien worden de ventielen elke maand grondig gereinigd.” Sluit Erik lachend af.

SGS keurmerk
CE keurmerk
TUV SUD

Bestellijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen