Inloggen

“Hulde voor de branche!”

Geplaatst op 19-11-2020 door Anouk Wigchert

Leden Binnenklimaat Nederland doneren massaal materiaal voor nieuwe leerlijn VentilatieDe eerste leerlijn Ventilatie is onlangs gestart. De leerlijn is ontwikkeld door IW Nederland in samenwerking met ROVC technische opleidingen en Binnenklimaat Nederland (voorheen de VLA). De leden van Binnenklimaat Nederland hebben massaal ventilatieproducten en materialen gedoneerd. Econox heeft haar bijdrage geleverd in de vorm van vijf EnviSense CO2 monitoren voor het ‘woonhuis’. Hier ervaren de cursisten hoe de ventilatieboxen in de praktijk werken. Met een CO2 monitor in elke ruimte hebben de cursisten direct inzicht in de gevolgen van goed of fout ventileren.

Vraag vanuit de markt
Jan Willem van Bruggen, directeur onderwijs bij IW Nederland vertelt: “De vraag naar opleidingen kwam vanuit de markt zelf. Er komen steeds meer ventilatiemonteurs bij in Nederland. Een goede ontwikkeling, maar installatiebedrijven signaleerden ook een valkuil. De monteurs zijn vaak niet specifiek opgeleid in ventilatietechniek en dit zorgt voor grote diversiteit in werkwijze en inhoudelijke kennis. Een aantal bedrijven nam contact met ons op: of er geen opleidingen voor ventilatietechniek ontwikkeld kan worden. Ook Binnenklimaat Nederland merkte deze vraag vanuit de markt. Hierna hebben we ROVC betrokken en hebben we gezamenlijk de leerlijn Ventilatie ontwikkeld.” 

Drie typen monteurs
“Uit de brainstorm met de betrokken partijen kwamen drie typen monteurs. Voor ieder type hebben we een training ontwikkeld. Er bleek verder behoefte te zijn aan een training met basiskennis. Niet alleen voor monteurs, maar ook voor ander personeel dat werkzaam is in de ventilatiebranche. Een verkoper of klantenservicemedewerker moet ook de basiskennis van ventilatie in huis hebben om klanten goed te helpen”, vervolgt Van Bruggen. “De leerlijn Ventilatietechniek bestaat uit vier tweedaagse trainingen. Een basistraining toepassing en werking en drie opleidingen voor monteurs: installeren, onderhoud en storing zoeken. Sommige monteurs zullen twee of alle drie de trainingen volgen.“

Praktijkgerichte trainingen
“Een voorwaarde van de trainingen was dat deze zeer praktijkgericht zijn. Naast de praktijkruimte waar bijvoorbeeld ventilatieboxen in en uit elkaar gehaald worden, is er ook een nagebootst woonhuis. Dat woonhuis bestaat uit vijf kamers. Nadat de cursisten een ventilatiebox hebben geïnstalleerd, gaan ze de ventilatie in het woonhuis per kamer inregelen. Ze zien dan ook wat het effect is op de andere kamers als de ventilatie in bijvoorbeeld de badkamer uitstaat. De CO2 monitors van Econox hebben hier een praktische invulling en geven direct inzicht in het binnenklimaat”, aldus Van Bruggen. 

Overweldigend
“De leerlijn Ventilatietechniek is echt gezamenlijk tot stand gekomen”, vertelt Van Bruggen. “Ik ben heel enthousiast over de input vanuit de leden van Binnenklimaat Nederland. De boodschap was: wij willen meedenken, meekijken, input geven. Zo heeft Binnenklimaat Nederland aangegeven welke merken en type toestellen het meest voorkomen in woningen in Nederland. De fabrikanten en leveranciers hebben doorgegeven welke storingen het meest voorkomen in hun apparaten. Op deze manier sluiten de trainingen perfect aan op de praktijksituaties. Tot slot zijn we enorm geholpen door de leden van Binnenklimaat Nederland bij het bouwen en inrichten van de praktijkruimten en het woonhuis. Het is overweldigend wat we hebben gekregen aan producten, materialen en hulpkrachten bij het realiseren van deze leerlijn. Echt, hulde aan de branche!”

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding.
SGS keurmerk
CE keurmerk
TUV SUD

Bestellijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen