Inloggen

De Kracht van herhaling: ventileren, ventileren, ventileren!

Geplaatst op 18-6-2020 door Anouk Wigchert

Er wordt momenteel erg veel geschreven over het belang van ventilatie. Wij zijn hier blij mee, de kracht van herhaling, want het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Feit is dat het binnenklimaat in veel woningen en gebouwen nog te wensen over laat. Negentig procent van de fijnstof die een gemiddeld iemand inademt, krijgt hij binnen wanneer hij in een gebouw is. Dit veranderen we alleen door meer bewustwording. Naast goed ventileren is het juiste onderhoud aan de ventilatiesystemen ook van groot belang.

Meten =  weten
Een gezond binnenklimaat gaat veel verder dan alleen het op temperatuur houden en af en toe luchten van de woning of het gebouw. Goede ventilatie is de belangrijkste voorwaarde voor een gezond binnenklimaat. In een kamer waar mensen zich bevinden gaat de luchtkwaliteit snel achteruit. Bij een normale huiskamer van bijvoorbeeld 80 m3 is er bij verse lucht 400 ppm x 80 m3 = 32 liter CO2 aanwezig. Eén volwassen persoon doet er één uur over om ook 32 liter te produceren. Zonder ventilatie is in 1 uur de concentratie naar 800 ppm gestegen. Met z’n tweeën gaat het in een uur al naar 1200 ppm. Een CO2 meter geeft precies aan hoeveel ppm er in de kamer aanwezig is en wanneer het tijd is om te ventileren.

Ventileer meer dan normaal
In een woning of gebouw dient 24/7 verse lucht te worden aangevoerd en vervuilde lucht te worden afgevoerd. Maak gebruik van mechanische ventilatiesystemen, als deze aanwezig zijn, maar zet ook de ramen regelmatig open, ook in de winter. Ventileer meer dan normaal. Normaal gesproken is het advies om een verse luchttoevoer van 30 tot 40 m3/h per persoon aan te houden, maar in deze tijd adviseren wij dat 60 m3/h per persoon de absolute ondergrens is.

Stel onderhoud niet uit
Voor een gezonde ventilatie is het noodzakelijk dat er regelmatig onderhoud wordt uitgevoerd aan de ventilatiesystemen. Loop ventilatiesystemen goed na, het kan bijvoorbeeld zo zijn dat luchtfilters zijn gaan schimmelen of brandkleppen zijn dichtgelopen. Controleer in grotere gebouwen en modernere woningen of de filters in een mechanische ventilatie-installatie voldoende schoon zijn en vervang ze indien nodig. Als er een luchtbehandelingskast aanwezig is, inspecteer deze tijdens het onderhoud ook op inwendige hygiëne. Controleer eventueel de luchtdebieten steekproefsgewijs. Om je hierbij te helpen heeft de VLA een handig document ontwikkeld.

Gratis download Bestek onderhoud en beheer ventilatie

De VLA heeft een bestek geschreven over het onderhoud en beheer van ventilatiesystemen hierin wordt zowel centrale als decentrale systemen behandeld. Een overzichtelijk document met per component een omschrijving van het benodigde visuele, technische en functioneel onderhoud. Daarnaast bevat dit bestek ook handige checklists voor onderhoud per onderdeel van het ventilatiesysteem.

Download hier het bestek.

SGS keurmerk
CE keurmerk
TUV SUD

Bestellijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen